Fochteloo - Het dorp Fochteloo is één van de uitverkoren twintig plekken in Friesland waar de opening van Culturele Hoofdstad 2018 plaatsvindt.

In het centrum voor prentkunst van stichting Nobilis geven de Stellingwarver schriever Johan Veenstra en de Bulgaarse houtgraveur Peter Lazarov op vrijdagavond 26 januari een speciale voorstelling. In het kader van het thema 'Verhalen' is er in Fochteloo gekozen voor tien verhalen uit de Griekse mythologie. Johan Veenstra leidt de verhalen `kruderig' in en Peter Lazarov laat vervolgens zien hoe hij die tien verhalen heeft verbeeld in houtgravures.

Griekse mythologie

Veenstra heeft speciaal tien teksten geschreven in het Stellingwerfs waar zijn humor in naar voren komt. Ook worden alle originele prenten van Peter Lazarov met als thema Griekse mythologie getoond. Bovendien zijn er vrijwilligers in andere vertrekken in het centrum. Zij tonen werk van hun favoriete kunstenaar en vertellen erover hoe de prent is gemaakt. Om het feest luister bij te zetten is zelfs de 'Oldehove uit Leeuwarden verplaatst' naar Fochteloo. Lazarov komt speciaal voor de voorstelling over uit zijn woonplaats Veliko Tarnovo. Het is voorlopig zijn laatste bezoek aan ons land. Komende zomer vertrekt hij met zijn gezin naar China om daar een jaar lang les te geven.

33 Bezoekers

De voorstelling duurt ongeveer veertig minuten en er kunnen gratis kaarten gereserveerd worden voor de voorstelling om 19.30 uur, 20.30 uur of 21.30 uur, zo lang de voorraad strekt. Per voorstelling kunnen er 33 bezoekers worden toegelaten. De honderd kaarten in totaliteit worden door het centrum voor prentkunst gratis verstrekt, op volgorde van aanmelding via info@stichtingnobilis.nl.
Op zaterdag 27 januari wordt om 14.30 uur de nieuwe tentoonstelling geopend.

Speciaal programma

Pieter Jonker: `Wij eindigen het jaar van Culturele Hoofdstad 2018 ook weer met een speciaal programma en wel op 1 december. Daar spelen beeldhouwer Anne Woudwijk en zeefdrukker Peter Gerrits uit Roden de hoofdrol. En over ons grote project van Culturele Hoofdstad 2018 in de zomer, komen we rond 1 februari mee naar buiten. Tien prentkunstenaars zijn nog druk aan het werk met nieuwe prenten, die tezamen een tentoonstelling en een catalogus gaan vormen. De provincie Friesland maakt dit project mogelijk. Het hele jaar door is ook extra aandacht voor de beelden van Hein Mader in en om het centrum in Fochteloo. Verder is er nog een veelheid aan extra activiteiten in ons centrum in 2018, maar ik ga nu alles niet verklappen.'

Programmafolder

Nobilis heeft voor 2018 een speciale programmafolder gemaakt en verspreid in een oplage van 2500 exemplaren.

Uit: Nieuw Ooststellingwerver van 3 januari 2018